Lynn-Austin

Geplaatst op zondag 25 september 2016 @ 13:44 , 1191 keer bekeken

1 Bevrijdend licht

Caroline Fletcher groeit op in een rijke familie in Richmond, Virginia. Ook zij wordt dag en nacht omringd door slaven die haar verzorgen en bedienen. Als echter het zoontje van haar kamenierster verkocht wordt, worden haar ogen geopend voor de wreedheid en de onrechtvaardigheid waarmee de slaven behandeld worden. Wanneer zij enkele jaren doorbrengt bij familie in Philadelphia - in het noorden - komt ze in aanraking met het abolitionisme: de beweging die vecht voor afschaffing van de slavernij. Gaandeweg groeit bij haar de stellige overtuiging dat slavernij tegen de wil van God ingaat.

Maar daarmee staat Caroline in het zuiden alleen. De zuidelijke staten voelen zich in hun vrijheid aangetast door het voornemen van de president, Abraham Lincoln, om in de gehele Verenigde Staten de slavernij af te schaffen. Enkele staten maken zich los van de unie. Dat leidt onvermijdelijk tot een bloedige burgeroorlog, die in 1861 uitbreekt.

Terwijl haar verloofde en vrienden bereid zijn aan het front hun leven te geven voor de zaak van het zuiden, wordt Caroline verscheurd door tweestrijd. Ze wil trouw blijven aan het land waarvan ze houdt. Tegelijk weet ze dat alleen een overwinning van de noordelijke staten zal leiden tot afschaffing van de slavernij. Vóór alles wil ze doen wat God van haar verlangt. Dat brengt haar in een onmogelijke positie: die van verrader.


2 Donker vuur

In 1861 breekt de burgeroorlog uit tussen het noorden en het zuiden van de Verenigde Staten. Aanleiding is de slavernij: de noordelijke staten willen in het hele land de slavernij afschaffen, maar de zuidelijke staten zijn bereid om hun recht op het houden van slaven met hand en tand te verdedigen. In die turbulente wereld, verscheurd door oorlog, moet een jonge vrouw haar eigen weg vinden.

Julia Hoffman leidt een zorgeloos en oppervlakkig leven in de gegoede kringen in het Noorden van de Verenigde Staten. Ze wordt verliefd op dominee Nathaniel Greene, een fel tegenstander van de slavernij. Hij keurt haar echter geen blik waardig.

Dat is voor Julia de aanleiding om haar leven een wending te geven. Om zin te geven aan haar bestaan meldt ze zich aan als verpleegster bij het leger. De verschrikkingen van de oorlog, die ze nu van nabij meemaakt, veranderen haar leven ingrijpend.


3 Vlam van hoop

Grady is als kind bij zijn moeder weggehaald en verkocht aan een slavenhandelaar. Hij groeit in slavernij op tot een verbitterde jongeman vol haat tegen de blanken. Kitty heeft haar eigen ouders nauwelijks gekend. Zij woont als slavin bij Missy Claire, een veeleisende jonge vrouw die haar slecht behandelt. Kitty probeert problemen te vermijden door onderdanig en gehoorzaam te zijn. Wanneer Grady's baas Missy Claire het hof maakt, leren Grady en Kitty elkaar kennen - en Kitty is al snel hopeloos verliefd.

Dan breekt de Burgeroorlog uit tussen de noordelijke en de zuidelijke staten. Grady ziet zijn kans schoon om te vluchten, zijn vrijheid te herwinnen - en zich te wreken voor het onrecht dat hem is aangedaan.

Kitty is bang om te vluchten. Ze heeft nog nooit zelf een beslissing genomen, en nu staat ze voor de meest ingrijpende keuze van haar leven. Blijft ze bij Missy Claire, in de relatieve veiligheid van de slavernij? Of grijpt ze haar kans op vrijheid en op geluk met Grady, met alle risico's van dien?

Ook Grady moet een keuze maken. Want uiteindelijk is er maar één weg die hem werkelijk naar de vrijheid zal leiden.

Schitterende boeken Voorstel Laura


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

omapok starstarstarstarstar

Bijv. "Dit is een superleuke club voor..."


eva3 starstarstarstarstar

Dit is een club voor allen die een Boeken en gezelligheid zoeken, en waar altijd iemand is voor een open oor en een praatje. Super gezellig.


Meer aanbevelingen